Románia után Ukrajnában is gyárat alapít a Masterplast


Mintegy 1,4 millió eurós befektetéssel polisztirol lap gyárat alapít az ukrajnai Lembergben a Masterplast Nyrt., mely a közelmúltban kezdett hasonló beruházásba a romániai Sepsiszentgyörgyön. A lembergi üzem létesítésével tovább erősíti regionális piaci pozícióját a vállalat, melynek célja, hogy három éven belül az ukrán szegmens 3. legnagyobb szereplőjévé váljon. Röviddel azt követően, hogy 1,6 millió euró beruházással […]

Mintegy 1,4 millió eurós befektetéssel polisztirol lap gyárat alapít az ukrajnai Lembergben a Masterplast Nyrt., mely a közelmúltban kezdett hasonló beruházásba a romániai Sepsiszentgyörgyön. A lembergi üzem létesítésével tovább erősíti regionális piaci pozícióját a vállalat, melynek célja, hogy három éven belül az ukrán szegmens 3. legnagyobb szereplőjévé váljon.

Röviddel azt követően, hogy 1,6 millió euró beruházással polisztirolhab gyártó üzemet létesített a Mastrplast Nyrt. a romániai Sepsiszentgyörgyön, újabb gyárat alapít a vállalat az ukrajnai Lembergben. A mintegy 1,4 millió eurós befektetés eredményeként két hónapon belül lembergi telephelyet vásárol magának Kelet-Közép-Európa meghatározó építőipari szigetelőanyag-gyártó és forgalmazó vállalata, ahol várhatóan 2013 tavaszán indítja meg a polisztirol alapanyagú hőszigetelő lapok – IZO-Therm – gyártását.

„Ukrajnában az energiaárak megközelítik az európai átlagot, miközben a meglévő épületállomány gyengén szigetelt. A közép – európai időjárásnál hidegebb éghajlat, a folyamatosan emelkedő energiaárak és a magas népességszám jó lehetőséget teremt a Masterplast számára, hogy ezen a nagy fejlődés előtt álló piacon folytassa regionális terjeszkedését. Nem titkolt célunk, hogy 3 éven belül az ukrán piac 3. legnagyobb szereplője legyünk” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója.

A beruházásokra a 2012. március 21-i, sikerrel és jelentős túljegyzés mellett lezajlott zártkörű tőkebevonás ad lehetőséget a vállalatnak. Az értékesítés során hét intézményi befektetői csoport szerezhetett tulajdonrészt a Masterplast Nyrt-ben, 1,1 milliárd forint friss tőkéhez juttatva a céget.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2023-es árbevétele 145,2 millió euró volt.