Visszafogott piaci környezetben is javultak az eredmények

Visszafogott piaci környezetben is javultak az eredmények

2024. május 14. Sárszentmihály. Növekvő EBITDA eredménnyel és adózás utáni nyereséggel zárta a 2024-es év első negyedévét a Masterplast. Az előző évben végrehajtott átfogó hatékonyságjavító intézkedések a beszűkült piaci viszonyok között is biztosították a stabil és eredményes működést a vállalat számára. A megtermelt EBITDA értéke 856 ezer eurót tett ki, ami jelentős, közel 2,9 millió eurós javulást jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. A társaság a várható piaci élénkülésre és a kedvezőbb kamatkörnyezetre alapozva további növekedést és az eredményesség folyamatos javulását prognosztizálja. A magyar piacon hamarosan elinduló otthonfelújítási program és az Európai Unió új épületenergetikai irányelvei tovább erősítik a Masterplast pozícióját a hőszigetelési piacon.

 

Összességében a Masterplast bevételei a negyedév során 13%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, amiben nagy szerepet játszik az európai és a hazai piacon is tapasztalható kivárás. Az elmúlt évben több termékcsoportban is jelentős árcsökkenés következett be, de ennek ellenére a társaság az európai célpiacainak többségében növelni tudta az árbevételét, amelyet hatékony gyártás üzemeltetés mellett tudott realizálni a társaság. A Masterplast továbbra is optimista a közép- és hosszú távú kilátásait illetően. Az építőiparban a kamatkörnyezet normalizálódásával párhuzamosan a konjunktúra lassú javulása várható, míg az épületek energiafogyasztásának drasztikus csökkentését előirányzó Európai Uniós regulációs döntések és ambiciózus vállalások pedig hosszútávon biztosítják a hőszigetelő anyagok iránti kereslet növekedését. Jó hír a Masterplast számára, hogy a magyar piacon már az előkészítési szakaszban van és várhatóan júniusban elstartol az új otthon felújítási program, ami az őszi időszakban már hozzájárulhat a társaság hazai értékesítési eredményeinek javulásához. Európai szintéren pedig valószínűsíthető, hogy az EU energia és klímapolitikai célkitűzései érdekében napirenden levő REPowerEU terv és „Fit for 55%” intézkedési csomag nyomában belátható időn belül elindulnak az átfogó épületenergetikai korszerűsítési programok, amelyek tovább növelik a vállalat eredménytermelő potenciálját.

 

 

Ezért a Masterplast folytatja intenzív beruházási stratégiáját, amely magában foglalja a társbefektetőkkel közösen elindított kőzet- és üveggyapot gyártási projekteket is. Ezek a fejlesztések jelentős mértékben hozzájárulnak a vállalat hosszú távú növekedéséhez és piaci pozícióinak megerősítéséhez. A Társaság víziója szerint az évtized második felére a Masterplast lehet az egyetlen olyan hőszigetelőanyag gyártó a kelet-közép-európai régióban, amely mind a műanyag, mind az ásványi szigetelőanyagok terén jelentős gyártói és piaci pozíciókkal rendelkezik. Annak érdekében, hogy a jelenlegi szűkebb piaci környezetben is eredményes legyen a működés, a gyártási kibocsátást rugalmasan, a változó piaci igényekhez igazította a vállalat vezetése. Mindemellett adott a gyors felfutás lehetősége, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a piaci fellendülés időszakában gyorsan növelje a termelést, és kihasználja a megnövekedett keresletet. A konzervatív üzleti modellel és az elővigyázatos kapacitás-menedzsmenttel a Masterplast képes fenntartani a pénzügyi stabilitását, miközben maximalizálja a gyártóegységek hatékonyságát.

 

A 32,6 millió eurós árbevétel mellett, a negyedévben elért 856 ezer eurós EBITDA eredmény javulás jelent az egy évvel korábbi, magasabb árbevételű bázishoz és az utolsó lezárt negyedévhez képest is. Az értékcsökkenést is figyelembe véve a működési eredmény még veszteséget mutatott, de a javuló trend előrevetíti, hogy rövid időn belül az eredményességi fordulat EBIT szinten is bekövetkezik. A Masterplast adózott eredménye az első negyedév után 53 ezer euró nyereséget mutat. A társaság közlése szerint a vállalat pénzgazdálkodása és cash menedzsmentje – a meglévő készpénzállomány, és a sikeresen meghosszabbított banki hitelkeretek – biztosítja a Masterplast stabil működését és növekedését.

 

 

Sikeresen alkalmazkodtunk az alacsonyabb építőanyag kereslethez. Ennek köszönhetően a hagyományosan leggyengébb első negyedévben is pozitív eredményt értünk el, amit a továbbra is nagyon visszafogott kereslet és a lecsökkent árak fényében kifejezetten jó teljesítményként és még jobb előjelként értékelek. Az elmúlt időszakban túljutottunk a piaci mélyponton, a kereslet alacsonyabb szinten stabilizálódott, de a továbbiakban folyamatosan erősödő trendre számítunk. A kamatszintek csökkenése elindítja az építőiparban a lassú regenerálódást, közép és hosszú távon pedig a most már belátható időn belül induló épületenergetikai programok hozzák el azt a markáns piaci felhajtóerőt, amire készülünk. A Masterplast piaci beágyazottsága, jelentős gyártási kapacitás bővítési beruházásai és stabil finanszírozása biztosítja a vállalat számára az üzleti eredményesség szintlépésének feltételeit a következő konjunktúra időszak során.” -tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2023-es árbevétele 145,2 millió euró volt.