Folytatódó javulás a Masterplast számaiban


A társaság a második félévre pozitív keresleti és eredményességi várakozásokkal tekint

2024. július 30. Sárszentmihály. Folytatódott a javuló tendencia a Masterplastnál a második negyedévben. A piaci keresleti viszonyokat továbbra is a visszafogottság jellemezte, az iparági szereplők alacsony készletekkel dolgoztak és általános volt a fogyasztók kiváró magatartása. A vállalat ebben a környezetben is növelni tudta árbevételét az előző negyedévhez képest, és megközelítette a bázisidőszak forgalmát. Tovább javult az EBITDA, a Masterplast első féléves EBITDA nyeresége az alacsonyabb árbevétel szintek mellett is elérte a 2 millió eurót, ami 4,5 millió eurós javulást jelent a bázis eredményével összevetve. A társaság bizakodó, és az év második felében az eredményesség dinamikus javulását prognosztizálja, amelyet az Európa szerte beinduló épületenergetikai korszerűsítési programok és a normalizálódó makrókörnyezetben a keresleti oldal várható bővülése vetít előre.

 

Az első félévben továbbra is visszafogott maradt a kereslet az építőiparban. A társaság piacain megfigyelhető volt egyfajta kettősség. Míg a nagyobb távolságokra is hatékonyan szállítható üvegszövet és tetőfólia termékek értékesítésében javuló eredmények mutatkoztak, addig az általánosan jellemző kiváró magatartás miatt a hőszigetelő anyagok eladása gyengébb teljesítményt ért el. Ez leginkább a legnagyobb súlyú belföldi értékesítés eredményeit fogta vissza, amiben az Új Otthonfelújítási Program későbbi indulása is szerepet játszott. Összességében a tavalyi második negyedéves bázishoz képest az árbevétel 9 százalékos csökkenés mellett 34,5 millió eurót ért el, míg kumuláltan a 67,2 millió eurós árbevétel 11 százalékos elmaradást mutat.

 

 

A visszafogott kereslet mellett a hőszigetelőanyag gyártóüzemek kapacitáskihasználtsága alacsony volt, ami az időközben termelésbe állt beruházások értékcsökkenésével együtt veszteséges működési eredményt okozott. Mindemellett a második negyedévben történt árfolyammozgások ezúttal kedvezőtlenek voltak a vállalat számára, a pénzügyi eredmény az előző negyedév pénzügyi nyereségét megközelítő veszteséget hozott a második negyedévben, mellyel a negyedéves adózott eredmény 1,7 millió euró veszteségen zárt. A társaság jelentésében megjegyzi, hogy az első hat hónap 1,7 millió eurós adózott vesztesége jelentős javulás az egy évvel korábbi időszak 9,3 millió eurós adózott veszteségéhez képest, és a második félévben a javuló piaci keresleti és eredményességi trend várakozások mellett ezen a soron is pozitív fordulatot vár. A vállalat pénzgazdálkodása és működő tőke menedzsmentje biztosítja a társaság stabil működését és növekedését.

 

 

Erősíti a vállalat kilátásait az innovatív moduláris épületelemgyártó üzletág, amelynek magas készültségi fokú épületeire egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a beruházók részéről. A Masterplast Modulhouse Kft. egy gyártócsarnokhoz kapcsolódó irodaépület kivitelezésével egy újabb sikeres mintaprojektet teljesített és a második félévben két további minta lakóépület telepítését, valamint az első nagyobb piaci megrendelések megszerzését célozta meg. Jelenleg a társaság több partnerrel tárgyal a „Munkásszállások a versenyszférában” programba való bekapcsolódásról, és a pályázatok előkészítéséről.

 

 

A Masterplast folyamatban lévő két nagyberuházása, a társbefektetők bevonásával létesülő ásványi alapú szigetelőanyag gyár építési projektek haladása az előzetes tervek szerint alakult. Májusban a szerencsi üveggyapot gyárban tartott bokréta ünnepség jelezte, hogy a projekt az építkezési szakaszának végéhez közelít, és a nyár folyamán elindult a gyártási technológia telepítése is. Miközben Halmajugrán a kőzetgyapot gyár telephelyén a földmunkák kezdődtek el, mialatt a tervezőasztalokon a beruházás megvalósításának részletei véglegesedtek.

 

„Az építőanyagok iránti igény jelenleg alacsony, de már folyamatosan bővülő keresletet látunk. A piac felfutásának előjelei már érzékelhetők és várakozásaink szerint folytatódik az általános javuló trend, a második félév során több termékünknél már élénk vevői igényekre számítunk. Eközben már megjelenik az Új Otthonfelújítási Program hatása, és európai szintéren is várhatók az épületenergetikai felújítási ösztönzők. Mindemellett dolgozunk egy saját kedvezményrendszer kialakításán is, a Hungarocell Felújítási Programban a hőszigetelő rendszert vásárlók egyszerűen és garantáltan részesedhetnek majd a hitelesített energiamegtakarítás (HEM) által biztosított anyagi előnyökből. A Masterplast az elmúlt éveket intenzív gyártásfejlesztésre fordította, a jelenleg megvalósítás alatt álló ásványgyapot gyártó üzemek egy növekvő és ismételten felpörgő piacra fognak tudni lépni 2025-ben. Ennek pozitív hatása az eredményességünkön is jelentős mértékben emelni fog, amellyel meg tudjuk hálálni a befektetőink folyamatos bizalmát. Úgy látom, az időzítésünk kiváló.” -tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2023-es árbevétele 145,2 millió euró volt.